Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavé boje v jihoirácké Basře: Jeden člověk zemřel, dalších šest bylo zraněno

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Jeden člověk přišel o život a dalších šest lidí bylo zraněno při protestu, který se konal v pondělí večer v jihoirácké metropoli Basra. S odkazem na irácké bezpečnostní složky a zdravotníky o tom dnes informovala agentura Reuters. Před budovou provinčního úřadu v Basře se shromáždilo několik set lidí, kteří protestovali proti korupci a požadovali zlepšení veřejných služeb.

Účastníci protestu na příslušníky bezpečnostních složek házeli kameny a zápalné láhve. Bezpečnostní složky reagovaly palbou a proti demonstrantům rovněž použily slzný plyn. V jednu chvíli účast na protestu čítala asi 600-700 lidí, ale v průběhu noci se dav zmenšil.

Podle zdravotníků bylo šest zraněných odvezeno do nemocnice. Šéf místní komise pro lidská práva Mahdí Tamímí mezitím požádal, aby bylo neprodleně zahájeno vyšetřování smrti jednoho demonstranta. Oběť podle něj utrpěla střelné zranění a bezpečnostní složky jí před smrtí vystavily elektrickým šokům.

V uplynulých měsících se protesty ve vládou zanedbaných částech jižního Iráku konaly často. Lidé demonstrovali zejména kvůli výpadkům elektřiny během horkých letních měsíců, kvůli nedostatku pracovních příležitostí, kvůli nespokojenosti s prací úřadů a také proti korupci.

Ropné zdroje vytvářejí 89 procent státních příjmů a ropa tvoří 99 procent iráckého vývozu, avšak ropný sektor poskytuje jen jedno procento pracovních míst pro místní lidi. Zahraniční ropné společnosti totiž většinou zaměstnávají cizince, napsala agentura AFP.

Irácký premiér Hajdar Abádí minulý měsíc odvolal ministra pro energetiku a tento měsíc začal trestat osoby odpovědné za špatnou kvalitu služeb v Basře, která je druhým největším městem v Iráku.

Napětí v oblasti nicméně stoupá, zatímco po květnových parlamentních volbách se stále nedaří sestavit novou vládu. Minulý pátek se několik set demonstrantů v Basře rovněž střetlo s bezpečnostními složkami před budovou provinčního úřadu.

Na stranu demonstrujících se již dříve postavil vlivný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy