Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrtví v ulicích, hořící vládní budovy. Protesty v irácké Basře přerůstají ve válku

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Basra - Při nepokojích v iráckém městě Basra zemřeli ve čtvrtek další tři lidé. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Celkový počet obětí protestů proti korupci a špatným službám tím vzrostl na deset. Další dvě desítky osob utrpěly zranění.

Stovky protestujících se ve čtvrtek vydaly k sídlům regionálních úřadů a blokovaly vjezdy centra města. Demonstranti zapálili sídlo místní vlády, ústředí vládnoucí strany Hlas islámu a šíitských milicí Badr, za nimiž stojí Írán. Dav rovněž pronikl do budovy státní televize Al-Irákija a napadl personál.

Jeden z protestujících zemřel kvůli popáleninám, které utrpěl při zmíněném útoku na vládní sídlo, další dva poté, co zapalovali ústředí strany a milicí.

Lidé demonstrují už delší dobu nejen v Basře, ale i dalších městech na jihu, což jsou oblasti obývané šíity, které minulá vláda vedená sunnity zanedbávala.

Příčinou jejich nespokojenosti jsou zejména výpadky elektřiny během horkých letních měsíců, nedostatek pracovních příležitostí, nespokojenost s prací úřadů a také korupce. Mnozí obyvatelé města si také stěžují na pronikání slané mořské vody do pitné vody z vodovodu. V nemocnici se kvůli tomu ocitly stovky lidí.

Irácký premiér Hajdar Abádí minulý měsíc odvolal ministra energetiky a tento měsíc začal trestat osoby zodpovědné za špatnou kvalitu služeb v Basře, která je druhým největším městem v Iráku. Napětí v oblasti nicméně stoupá, zatímco po květnových parlamentních volbách se stále nedaří sestavit novou vládu.

Témata:  Irák násilí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy