Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novičok v lahvičce od parfému byl v koncentrované podobě, mohl zabít tisíce lidí

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Množství nervově paralytické látky typu novičok, která byla použita k březnovému útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a ukrytá v lahvičce od parfému, by mohlo zabít v krajním případě až 4000 lidí. Píše to dnes britský deník The Times s odvoláním na nejmenovaného bezpečnostního činitele. Látka podle něj nebyla zředěná, ale v koncentrované podobě.

Vyšetřovatelé se podle bezpečnostních zdrojů snaží zjistit, zda se novičok dostal do Británie v zavazadle nějakého diplomata a poté na ruskou ambasádu v Londýně.

Šéf britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming v nezvykle ostrém prohlášení podle serveru Sky News uvedl, že britští agenti jsou připraveni čelit "aktivní a reálné hrozbě", kterou představuje "bezostyšné odhodlání Kremlu narušit světový řád a jeho pravidla".

Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni 4. března jedem typu novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Britská premiérka Theresa Mayová ve středu oznámila, že za útokem na dvojici stojí podle zjištění britských úřadů příslušníci GRU hledaní jako Alexandr Petrov a Ruslan Boširov.

Podle Mayové nešlo o nezávislou operaci, nýbrž o akci schválenou v nejvyšších patrech ruského státu. Na muže, obviněné podle agentury Reuters v nepřítomnosti z pokusu o vraždu, byl vydán evropský zatykač. Rusko veškerá obvinění z podílu na útoku odmítlo.

Témata:  novičok otrava Rusko Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy