Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský armáda se střetla s Kurdy, zemřelo nejméně 18 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Damašek - Při střetu mezi vojáky syrského prezidenta Bašára Asada a kurdskou milicí podporovanou Spojenými státy dnes v severovýchodním syrském městě Kámišlí přišlo o život nejméně 18 lidí. S odkazem na sdělení Kurdů o tom informovala agentura Reuters.

Střet propukl poté, co konvoj syrské armády vjel do oblasti v centru města, kterou kontrolují bezpečnostní složky syrské kurdské milice YPG.

Přijeli do oblasti, kterou mají Kurdové pod kontrolu, zatýkali civilisty a stříleli na příslušníky jejich bezpečnostních složek, stálo v prohlášení kurdských policejních sil, které jsou známé jako Asájiš. Při střetu podle prohlášení přišlo o život sedm kurdských bojovníků a 11 příslušníků syrské armády.

Provládní zdroje naopak uvedly, že Kurdové na konvoj s vojáky syrské armády zaútočili a několik vojáků zabili. Konvoj podle zdrojů oblastí jen projížděl a měl namířeno na letiště.

Kurdská milice YPG, která stojí v čele Syrských demokratických sil (SDF), což je arabsko-kurdská koalice podporovaná Spojenými státy, kontroluje většinu města Kámišlí. Provládní vojska kontrolují část centra a letiště.

Kurdové nyní podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) mají pod kontrolou asi 30 procent syrského území a v průběhu konfliktu v Kurdy obývaných oblastech na severu země vytvořili de facto autonomní oblast. YPG nedávno jednala s představiteli syrské vlády o možnosti zachovat na severu Sýrie po válce autonomní kurdský region.

Témata:  Sýrie Kurdové Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy