reklama

Yellowstoneská seismická síť, kterou provozuje univerzita v Utahu, zaznamenala v srpnu v rámci hranic národního parku celkem 102 zemětřesení. Ameriští geologové z USGS a Yellowstone Volcano Observatory (YVO) zveřejnili informace o počtu zemětřesení ve své měsíční zprávě zveřejněné tento týden.

Nejsilnější ze otřesů měl 2,5 stupně a došlo k němu 7. srpna v 4:19 hodin místního času. USGS však ujišťuje, že vysoký počet zemětřesení je běžný v rámci průměrné seismické aktivity v Yellowstone. „Sekvence těchto zemětřesení je běžná a představuje zhruba 50 procent celkové seismicity v oblasti Yellowstone,“ uvedla agentura.

Řada lidí se ovšem obává, že masivní supervulkanický komplex představuje dlouhodobě obří hrozbu, protože kdykoliv může přijít katastrofální erupce. Yellowstoneský vulkán naposledy vybuchl asi před 640 000 lety. Faktem ale je, že nikdo jistě neví, kdy přijde další erupce. Geologové z USGS jsou ale optimisté a tvrdí, že za našeho života k řádnému nebezpečnému výbuchu nedojde.

„Budoucí vulkanické erupce by se mohly objevit v Národním parku Yellowstone nebo v jeho blízkosti - a to z jednoduchého důvodu. Oblast má dlouhou sopečnou historii a pod parkem leží kaldera plná roztavené horniny nebo magmatu,“ uvedla USGC.

„Yellowstone je sledován kvůli projevům sopečné činnosti vědci z YVO, kteří detekují zemětřesení pomocí seismografů a pozemní pohyb pomocí GPS. YVO ovšem nezjistila příznaky aktivity, které by naznačovaly, že erupce je bezprostřední,“ dodávají vědci.