Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina spolupracuje s IS? Po vraždě Zacharčenka to pořádně vře

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Moskva/Kyjev - Moskva zesílila útoky proti ukrajinskému vedení v souvislosti s atentátem na bývalého šéfa donbaských separatistů Alexandra Zacharčenka, který koncem srpna zahynul při atentátu v Doněcku. Agentura TASS dnes s odvoláním na ruské tajné služby obvinila Kyjev ze spolupráce s Islámským státem při organizování teroristických útoků na území kontrolovaném proruskými povstalci.

Zacharčenko zahynul před deseti dny při explozi v jedné z doněckých restaurací. Při útoku zemřel i jeden z jeho ochránců a několik dalších lidí utrpělo zranění. Separatisté z atentátu obvinili ukrajinské záškodníky, Kyjev ho připisuje vyřizování účtů mezi povstalci, případně snaze Ruska zbavit se nepohodlných osob v čele "lidových republik".

Agentura TASS dnes s odvoláním na ruskou kontrarozvědku FSB oznámila, že na západě Ruska byl v neděli zatčen jistý Madžid Magomedov ze severokavkazského Dagestánu, který je prý bojovníkem Islámského státu. Na pokyn ukrajinské tajné služby SBU a ultrapravicových radikálů z Pravého sektoru údajně připravoval vraždu dalšího z vedoucích politiků nikým neuznané Doněcké lidové republiky.

"Ukrajinské tajné služby verbují členy Islámského státu k likvidaci povstaleckých vůdců lidových republik," uvedla v prohlášení FSB. Kyjev prý teroristům dodává zbraně, zajišťuje jim bezpečnost a poskytuje finanční prostředky.

Témata:  Ukrajinská krize Alexandr Zacharčenko Rusko Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy