Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Libye utonulo 100 uprchlíků. Přeživší popsali hrůzy, které prožili

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tripolis - Ve Středozemním moři se 1. září potopil člun s více než 160 migranty na palubě a nejméně 100 z nich tragédii nepřežilo. S odvoláním na svědectví přeživších dovezených zpět do Libye o tom dnes informovala organizace Lékaři bez hranic (MSF).

Podle informací MSF vypluly brzy ráno 1. září z libyjského města Chums dva gumové čluny a na každém bylo více než 160 lidí ze zemí severní Afriky a také ze států Guinejského zálivu. Odpoledne začal z jednoho z plavidel směřujících k Evropě ucházet vzduch. Migranti prý ze satelitního telefonu poslali informace o své poloze italské pobřežní stráži.

"Bylo nám řečeno, že někoho pošlou. Loď se ale začínala potápět. Neuměli jsme plavat a jen několik lidí mělo záchranné vesty," popsal blíže neidentifikovaný přeživší. "Z naší lodi přežilo jen 55 lidí. Hodně lidí zemřelo, včetně rodin a dětí," dodal migrant, podle něhož bylo na člunu 165 dospělých a 20 dětí.

Přeživší tragédie přivezla 2. září zpět do Libye místní pobřežní stráž ve skupině 276 lidí zachycených na moři. Libyjský tým MSF migrantům po návratu poskytoval nejnutnější lékařskou péči. Běženci byli ihned umístěni do internačního centra pod kontrolou libyjských úřadů.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvádí, že od začátku roku do 5. září zemřelo či zmizelo ve Středozemním moři 1565 migrantů. To je bezmála o 1000 méně než za stejné období loni.

Témata:  uprchlíci Libye lékaři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy