Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA podezírají Rusko, prý použilo elektromagnetické zbraně

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Rusko je hlavním podezřelým v kauze záhadných onemocnění amerických diplomatů na Kubě a v Číně. Oznámila to dnes americká televize NBC s odvoláním na nejmenované americké úředníky. Důkazy prý ale nejsou dostatečné k tomu, aby Washington Moskvu veřejně obvinil.

Nemoc doprovázená ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou postihla podle Washingtonu od roku 2016 téměř třicítku amerických diplomatů v Havaně. Podobné problémy byly zaregistrovány také mezi personálem diplomatické mise USA v jihočínském Kantonu. USA stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu.

Americká média v minulosti spekulovala, že symptomy jsou důsledkem útoků organizovaných kubánskými tajnými službami. Příčina problémů ale nebyla doposud objasněna. Vědci z americké Michiganské univerzity letos na jaře uvedli, že zvuky mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.

Podle NBC americké podezření na ruskou účast pramení ze zachycené komunikace. Do vyšetřování se zapojili vyšetřovatelé z FBI, agenti CIA a příslušníci dalších tajných služeb USA. Kuba zorganizovala vlastní vyšetřování, které zatím údajně k ničemu nevedlo. Podíl na útocích Havana odmítá.

Televize NBC uvedla, že při akci mohly být použity vysoce vyspělé elektromagnetické zbraně, možná ve spojení s dalšími technickými prostředky. Američtí experti se prý v rámci vyšetřování pokusili vyrobit podobnou zbraň, kterou vyzkoušeli na pokusných zvířatech. Testy se provádějí na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku, kde jsou k dispozici mohutné lasery a laboratoře pro zkoušky elektromagnetických zbraní, oznámila NBC.

Témata:  USA Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy