Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker chce silnou a jednotnou EU. Přehnaný nacionalismus vše zničí, varuje.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Silná, jednotná a sebevědomá Evropská unie je silou, se kterou je nutné počítat, prohlásil dnes v Evropském parlamentu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ve svém posledním projevu o stavu EU před volbami do europarlamentu v květnu příštího roku zdůraznil, že ve stávající geopolitické situaci jednotnou EU potřebuje svět i její vlastní občané.

"Do voleb musíme ukázat, že Evropa může překonat rozdíly mezi severem a jihem, východem a západem, levicí a pravicí. Evropa je moc malá na to, aby si mohla dovolit rozdělování na poloviny či čtvrtiny," podotkl Juncker.

Projev zahájil připomínkou roku 1913, kdy Evropané očekávali, že budou dál žít v trvalém míru a přesto hned příští rok začala brutální válka. "Nemluvím o těch časech proto, že bych se bál, že jsme na hraně nové katastrofy. Ale proto, že Evropa je strážce míru," prohlásil Juncker.

Před blížícími se volbami, v nichž zřejmě posílí nacionalistické a proti EU zaměřené politické síly, šéf končící Evropské komise jednoznačně odmítl "přehnaný nacionalismus, který šíří nenávist a ničí vše, co mu stojí v cestě".

Jednota podle něj umožňuje EU být významným globálním hospodářským hráčem v době, kdy za sebou nechává dědictví hospodářské krize. Juncker připomněl, že při obchodních jednáních v Pekingu, Tokio či s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu mohl mluvit jako reprezentant největšího jednotného trhu na světě. Pro někoho prý mohla být dohoda, kterou s Trumpem uzavřel, překvapením. "Ale nemělo by být překvapivé, že Evropa uspěje, pokud mluví jedním hlasem," dodal Juncker.

Ve světě, kde musí Evropa dnes a denně čelit vnějším výzvám, je podle něj potřeba dál pokračovat ve snahách o budování jednotnější EU. Dosavadní rozšiřování bloku označil za úspěch, unie musí najít jednotný pohled ohledně západobalkánských zemí.

V projevu také zdůraznil potřebu obrany klimatické dohody z Paříže, kterou Trumpova americká administrativa odmítá.

Témata:  Jean-Claude Juncker Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy