Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík si postěžoval Macronovi na práci. Tohle ale nečekal

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Debatu vyvolal dnes ve Francii videozáznam rozhovoru prezidenta Emmanuela Macrona s nezaměstnaným zahradníkem. Pětadvacetiletý mladík si šéfovi Elysejského paláce stěžoval, že nemůže najít práci. Politování a slibů se ale muž od Macrona nedočkal, informovala stanice franceinfo. Podle prezidenta totiž není těžké práci najít. "Přejdu ulici a něco pro vás určitě najdu," řekl nezaměstnanému.

"Je mi 25 let, můžu rozesílat životopisy a motivační dopisy, jak chci, a nic se nestane," řekl mladý muž prezidentovi v zahradách Elysejského paláce, který otevřel své brány u příležitosti Dnů evropského dědictví. Na dotaz prezidenta, v jakém oboru chce pracovat, muž odpověděl, že v zahradnictví.

Macron mladíkovi doporučil, aby změnil obor. "Jděte do (pařížské čtvrti) Montparnasse a projděte se po ulici s kavárnami a restauracemi. Jsem si opravdu jistý, že jedna či dvě v současnosti někoho hledají," poradil nezaměstnanému prezident. "Hotely, kavárny, restaurace... Přejdu ulici a něco pro vás určitě najdu," dodal s tím, že kamkoli on přijde, říkají mu lidé, že hledají zaměstnance.

Video rozhovoru, které pořídila stanice franceinfo, vyvolalo nejen na sociálních sítích diskuse. Řada lidí Macrona, kterému kritici přezdívají "prezident bohatých", obviňovala z nedostatku sociálního cítění.

Komunistický politik Ian Brossat v rozhovoru se stanicí BFMTV řekl, že prezident se snažil u mladého muže vyvolat pocity viny. Macrona naopak podpořil předseda jeho strany Republika v pohybu (REM) Christophe Castaner. "Dáváte přednost prázdným frázím?" zeptal se ve vysílání stanice RTL. "Já dávám přednost prezidentovi, který říká pravdu," dodal.

V červenci činila nezaměstnanost ve Francii 9,2 procenta. Průměr Evropské unie byl ve stejné době 6,8 procenta.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy