Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bude, vyberte si jaký. Mayové už došla trpělivost

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britský parlament si bude moci vybrat vládní návrh dohody s Evropskou unií, nebo provést rozluku s evropským blokem neřízeně a zcela bez jakýchkoli ujednání. V rozhovoru s BBC to prohlásila premiérka Theresa Mayová, která ve své Konzervativní straně čelí odporu části politiků usilujících o takzvaný tvrdý brexit, tedy naprosté odstřižení od unijních struktur. Někdejší ministr zahraničí Boris Johnson opět kritizoval vládní záměr s tím, že země se poprvé od roku 1066, tedy od ovládnutí Anglie Normany, dobrovolně podrobí zahraniční vládě.

"Myslím, že alternativou je odchod bez dohody," řekla Mayová na dotaz, jaké jsou možnosti v případě, že parlament odmítne ratifikovat vládní plán dohody pro odchod z unie.

Konečná podoba dohody ale dosud neexistuje, neboť Londýn a Brusel o podrobnostech odchodu, který je plánován na 29. března 2019, nadále vyjednávají. Nejasná je především kontroverzní otázka hranice mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou.

Návrh Mayové, jak předejít hraničním kontrolám, znamená podle Johnsona to, že Británie v podstatě zůstane s EU v celní unii a z velké části i na jednotném unijním trhu. V takovém případě se kritici vládního plánu obávají, že Británie nebude moci dojednávat obchodní dohody s neunijními státy podle svých představ.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy