Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán se setkal za Putinem, chválil vztahy s Ruskem, zkritizoval EU

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes na úvod schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě označil vztahy mezi oběma státy za "stabilní a spolehlivé". Předpokládá se, že oba představitelé budou jednat hlavně o energetice. Smlouva o nákupu ruského zemního plynu totiž vyprší koncem příštího roku.

"Toto setkání s vámi má velký význam pro vytváření maďarské politiky, protože jsme si vzájemně důležitými partnery," řekl Orbán poté, co ho Putin přivítal v Kremlu. Zdůraznil, že Maďarsko potřebuje spolehlivé partnery. "Jsem rád, že vztahy mezi našimi dvěma zeměmi jsou stabilní a spolehlivé už roky," dodal podle agentury MTI.

Orban dále uvedl, že obě země se dokázaly vypořádat s nepříznivými vlivy mezinárodního prostředí a zvrátit tendenci k poklesu ve vzájemném obchodu, a to i navzdory ekonomickým sankcím proti Rusku. Poděkoval Putinovi za úsilí v posledních letech, díky kterému se pokles obchodní výměny změnil ve vzestup, jakož i za otevření nových příležitostí pro rozvoj obchodu, investic, energetiky, zemědělství a kultury.

Putin označil Maďarsko za jednoho z klíčových partnerů Ruska v Evropě. Ocenil, že obchod mezi oběma zeměmi loni a v prvním letošním pololetí vzrostl o čtvrtinu a vzájemné investice dosáhly výše jedné miliardy dolarů (asi 22 miliard Kč), přičemž jsou předpoklady dalšího růstu.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó před jednáním v Moskvě prohlásil, že Budapešť počítá se zdvojnásobením obchodu z Ruskem; obrat má stoupnout z nynějších 5,5 miliardy dolarů na deset miliard v příštím roce (z asi 120 miliard Kč na 218 miliard Kč).

Maďarsko je v Bruselu i v Moskvě považováno za obhájce ruských zájmů, zejména pokud jde o osud sankcí vyhlášených proti Rusku po anexi ukrajinského Krymu. Kromě výzev k ukončení sankčního režimu se Orbánova vláda snaží minimalizovat ztráty z omezení obchodu s Ruskem.

Za klíčový společný projekt obě země označují dojednané budování dvou nových reaktorů maďarské jaderné elektrárny Paks, které navzdory výhradám Evropské unie Budapešť svěřila ruskému Rosatomu.

Putin jednal s Orbánem naposledy letos v polovině července. V komentáři k dnešní schůzce obou politiků se Kreml omezil na konstatování, že kromě energetiky se bude hovořit o "aktuálních mezinárodních otázkách". Podle ruských médií to bude zřejmě hlavně problém Ukrajiny, s níž obě země sousedí, palčivé téma migrace a vztahy Ruska s Evropskou unií.

Témata:  Viktor Orbán Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy