Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Pásmu Gazy se umírá ve velkém. Armáda střílí po lidech ostrými

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Gaza - Při protestech na hranicích palestinského Pásma Gazy s Izraelem zahynul v noci na dnešek další Palestinec. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Podle nich byl patnáctiletý chlapec zastřelen izraelskou armádou, když se účastnil protestů na jihu této enklávy ovládané radikálním hnutí Hamás. Dva Palestinci byli zastřeleni izraelskou armádou při protestech také v pondělí a další dva v úterý.

Protesty na hranicích Pásma Gazy trvají už od konce března a zemřel při nich jeden izraelský voják a na 180 Palestinců, většinu z nich zastřelila izraelská armáda.

Ta používá proti protestujícím ostré náboje, za což ji kritizovala i OSN. Palestinci při protestech házejí na vojáky kameny, zapalují pneumatiky či posílají přes hranici zápalné balonky s hořlavinami.

Izraelská armáda hájí použití ostrých nábojů s tím, že brání své území. Protesty vypukly koncem března v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael a Palestinci jimi demonstrují za právo vrátit se na území, která kdysi obývali. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládlo radikální hnutí Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy