reklama

Republikové ministerstvo vnitra podle serveru Kavkazskij uzel zatím připustilo, že při srážkách byli zraněni dva strážci pořádku: člen pohotovostních pořádkových sil OMON utrpěl zranění hlavy po zásahu kamenem, příslušník speciální jednotky Grom má zraněnou nohu, kterou mu přejel automobil.

Počet zraněných demonstrantů ministerstvo neupřesnilo, dodal server. Vyšetřovatelé pohrozili postihem pachatelů, kteří se dopustili fyzického násilí proti úředním osobám.

Vše propuklo v pondělí 17. září, kdy obyvatelé baškirské vsi Kendelen (občas nazývané i Kjondelen) nedovolili, aby obcí na koních projeli Kabardinci a s nimi spříznění Čerkesové slavící 310. výročí bitvy, ve které jejich předci porazili Turky a Tatary. O den později, při zpáteční jízdě, aktivisté vtrhli do vsi, kde vypukly rvačky i střelba. Na místo dorazily policejní jednotky. Aktivisté se nicméně pokusili přes těžkooděnce prorazit, policisté použili slzný plyn. Podobné obrázky se pak zopakovaly v sousední vsi Zajukovo.

Na kontrolních stanovištích dopravní policie, rozmístěných na hlavních silničních tazích, podle médií zadrželi desítky lidí, sjíždějících se k nepokojům. Do autonomní republiky byly také vyslány jako posily jednotky ruské Národní gardy ze Severní Osetie, ze Stavropolského kraje a Rostovské oblasti.

K srážkám mezi Kabardinci a Balkary došlo podle pamětníků i před deseti lety, během oslav 300. výročí bitvy, která se podle Balkarů vůbec nekonala.