Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v Německu zkritizoval AfD

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Berlín - Alternativa pro Německo (AfD) je podle prezidenta Miloše Zemana proti Benešovým dekretům, což není v českém národním zájmu. Prezident to dnes řekl novinářům v Berlíně, kde končí jeho třídenní návštěva Německa. Dal také najevo, že si přeje pokračování současné německé koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD).

"Samozřejmě, že AfD je protiimigrační, a to je mi nesporně sympatické," podotkl český prezident při hodnocení německé politické scény.

"Je ale dobré přečíst si její program jako celek a najednou zjistíte, že AfD odsuzuje Benešovy dekrety," uvedl. Na základě Benešových dekretů byli po druhé světové válce sudetští Němci v Československu zbaveni občanství i majetku.

V Německu je mu mírně sympatická sociální demokracie, s jejímiž představiteli se během své návštěvy spolkové republiky opakovaně setkal. Dnes ještě bude jednat s bývalým sociálnědemokratickým kancléřem Gerhardem Schröderem.

Témata:  Miloš Zeman benešovy dekrety

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy