reklama

Není kam utéct

Útok Asadových vojsk na Idlib může podle Erdoğana vést k ohrožení Turecka, Evropy i dalších regionů, poukazuje renomovaný server. Nastiňuje, že provincii obývá 3,5 milionu lidí, z nichž polovinu tvoří uprchlíci z měst, které dříve znovudobyly syrské vládní síly.

Mnoho z těchto uprchlíků je již nyní v úzkých a obývá přelidněné tábory postrádající i základní vybavení, konstatuje The Guardian s tím, že tito lidé dobře vědí, čemu čelí: "Rodiny vyrábějí improvizované plynové masky z dětských plastových pohárků s bavlnou a dřevěným uhlím a vědí, jak nedostatečné tyto přípravy jsou. Nemají kam jít."   

Nálety na Idlib zatím vyhnaly z příbytků na 30 tisíc lidí a odhady tvrdí, že do pohybu se může brzy dát 700 tisíc dalších, uvádí britský deník. Odkazuje na varování OSN, že může jít o zatím nejhorší humanitární krizi v Sýrii.

Rusko a Írán podporující režim syrského prezidenta Bašára Asada odmítly Erdoğanovy pokusy dojednat příměří, připomíná prestižní server. Obává se, že pád Idlibu nebude znamenat konec sedmiletého konfliktu, ale pouze novou fázi nestability, chaosu a utrpení.

Počet obětí syrské války se odhaduje na 600 tisíc, přičemž desetkrát více lidí - tedy polovina obyvatel země - uprchlo z domovů, poukazuje editorial. Zmiňuje mrazivý ruský popis Idlibu jako "hnisavého vředu, který je třeba zlikvidovat", což dobře naznačuje, jak bude úder veden.  

"Je nesmysl předstírat, jak Damašek a Moskva činí, že jde o protiteroristické tažení. Zapálení džihádističtí bojovníci tvoří malou část obyvatel, zřejmě (jich je) méně než 10 tisíc," pokračuje The Guardian. Připomíná, že předchozí útoky na povstalci držené oblasti přinesly nejen nulový ohled na civilisty, ale dokonce i záměrné údery na ně, přičemž podle OSN byly v posledním týdnu bombardovány čtyři zdravotnická zařízení v Idlibu, z nichž jedno se nacházelo na deeskalačním seznamu objektů, tudíž jeho souřadnice muselo vydat Rusko.

Tichý souhlas se zvěrstvy

Jen chvíli poté, co americký prezident Donald Trump napomenul Asada a jeho spojence, aby od úderu na Idlib upustili, rychle přišly ruské nálety na západní část provincie, rekapituluje editorial. Deklaruje, že varování Asadovu režimu ze strany Británie a Francie před nasazením chemických zbraní, které by se údajně setkalo "s mnohem silnější reakcí", bylo sice potřebné, ale v současném kontextu se znepokojivě blíží tichému souhlasu s jinými zvěrstvy.

Rovněž návrhy na humanitární koridory do syrským režimem ovládaných oblastí podle britského serveru znějí absurdně těm civilistům, kteří již zažili, co Asadovy síly dokážou, pokud cítí absolutní beztrestnost.   

Hranice do Turecka, které již přijalo 3,7 milionu uprchlíků - víc než zbytek Evropy -, zůstává zavřená, tudíž jedinou reálnou cestou z Idlibu zůstává Tureckem ovládané území na severu Sýrie, uvádí renomovaný deník. Tvrdí, že pro Erdoğana bude těžké předstírat, že je ochráncem nevinných Syřanů, pokud jim neposkytne útočiště v oblasti, která je ostatně Sýrií, a pokud tak nakonec učiní, bude potřebovat velkou pomoc, aby se vypořádal s tak velkou humanitární krizí.

"Ať se stane cokoliv, dočkáme se dalších represí, další bolesti, dalších geopolitických půtek. V Idlibu se protínají zájmy všech, ale zdaleka nestojí v řadě, mnohdy se střetávají," vysvětluje editorial.  Zdůrazňuje, že vlastní cíle sledují i Asadovi podporovatelé, navíc ve zničené Sýrii zůstává jen tenká vrstva státu a nenávist, bolest či prosté materiální potřeby budou živit nestabilitu.

Bezpečnostní dopady pro region a Evropu jsou zřejmé, jak ostatně naznačuje Erdoğan, poukazuje renomovaný server. Konstatuje, že zatímco Spojenými státy vedená koalice bojující s Islámským státem mluví o zahájení úderu na poslední pevnůstku této džihádistické organizace v Sýrii, konec "chalífátu" pouze mění, nikoliv eliminuje hrozbu z jeho strany, a proto je v našem zájmu věnovat pozornost tragédii, k níž se schyluje.