reklama

Průzkum se uskutečnil v 15 zemích západní Evropy: Nizozemsku, Švýcarsku, Belgii, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Rakousku, Německu, Francii, Norsku, Dánsku, Švédsku, Finsku, Spojené království  a Irsku. Průměrně 50% oslovených respondentů napříč zeměmi vyjádřilo souhlas s tím, aby muslimky nosily náboženské oblečení podle svých představ, pokud nebude spojeno se zahalením obličeje. 25% respondentů nezáleží na tom, co muslimky nosí, zatímco 23% respondentů požaduje zákaz jakékoliv náboženského oblečení muslimek.

Mezi jednotlivými zeměmi jsou zajímavé rozdíly. Např. Irsko je mnohem liberálnější, co se týče náboženského odívání muslimek, než Spojené království. 31% respondentů by jim dovolilo nosit si, co chtějí, včetně šátků zahalujících jejich obličej. Ve Spojeném království je to o 4% méně. Nicméně i v Irsku i Spojeném království převažují ti, kdo by přeci jenom rádi omezili zahalování obličeje muslimských žen – 53% v Spojeném království  a 44% v Irsku. V Irsku se více lidí vyslovilo též proto, aby byly náboženský oděv muslimek zcela zakázán (23%) než ve Spojeném království (19%). 

Ačkoliv severské země se potýkají s problémy, které přinesla imigrace muslimských přistěhovalců a jsou svědky vzestupu krajně pravicových, protiimigračních stran, severští respondenti se vyjadřovali v průzkumu nejvíce tolerantně vůči muslimkách. 49% švédských, 37% dánských a 25% norských respondentů by muslimsky nikterak neomezovalo v jejich odívání. 32% švédských, 39% dánských a 52% norských respondentů by bylo pro zrušení zahalování tváře a 17% švédských, 22% dánských a 20% norských respondentů by bylo pro úplný zákaz náboženského odívání muslimských žen.

Po skandinávských zemích možná poněkud překvapivě největší procento tolerance vůči muslimskému odívání vyjadřovaly jihozápadní evropské státy. 52% portugalským respondentů je jedno, co muslimky nosí (největší počet ze všech oslovených států). Jen 12% Portugalců je pro zákaz náboženského odívání, 32% by povolilo vše krom zahalování tváře. Španělsko je též poměrně přístupné (30% pro, 24% proti, 38% požaduje úpravy oděvu). Nicméně, Itálie, stižená težkou migrační krizí, vykazuje mnohem menší pochopení – jen 21% plně toleruje náboženské odívání muslimek, 47% je proti zahalování tváře a 31% je zcela proti náboženskému odívání (vůbec nejvíce ze všech oslovených zemí).

Otázka integrace muslimů je zvláště palčivě vnímána ve Francii a Německu. Obě země měly takřka totožné procento těch, co chtějí tolerovat náboženské odívání kompletně, co jim nevadí náboženské odívání muslimek krom zahalování tváře a co jej chtějí kompletně zrušit. V Německu se pro první tábor vyjádřilo 24% respondentů, pro druhý 51% a pro třetí 24%. Francie se liší jen v počtu respondentů, kteří se vyjádřili pro první a třetí tábor – v obou případech je to 23% dotázaných.

Nejmenší míru tolerance vůči náboženskému odívání vyjadřovalo Holandsko, Švýcarsko a Belgie. Jen 18% holandských, 19% belgických, 20% švýcarských a respondentů je pro absolutní toleranci muslimského typu odívání. 66% holandských, 55% švýcarských a 50% belgických respondentů je proti zahalování tváře a 15% holandských, 23% švýcarských a 28% belgických respondentů by nejraději zakázalo náboženské odívání muslimek. Celkově tak Holandsko vykázalo nejmenší podporu náboženskému odívání (81%), po něm následuje Švýcarsko (79%), ačkoliv větší procento těch, co nechtějí vůbec povolit náboženské odívání, bylo z této trojice v Belgii (78%).

I v zemích, které jsou poměrně pozitivně naladěni vůči muslimům tedy existuje značný počet těch, kteří považují zahalování muslimských žen za věc neodpovídající západním hodnotám a tedy nemožnou tolerovat. Podle průzkumu Pew Research Center je 55% západních Evropanů, kteří by tolerovali muslimy jako své příbuzné, pro zákaz zahalování tváře muslimek. Pro porovnání, 35% těch, co by nechtěli mít muslimy za své příbuzné, chce zrušit zahalování muslimských žen. Nicméně, větší procenta těchto osob – 48% - chce zrušit muslimské odívání úplně (12% v případě těch, co by jim nevadil muslim jako příbuzný).