Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodová reforma hýbe Ruskem. Sociální teror státní moci, křičí demonstranti

Důchdoci, ilustrační fotografie
Důchdoci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Moskva - Kolem 10.000 lidí se dnes sešlo v Moskvě na protestním mítinku proti plánované důchodové reformě. Akce zorganizovaná komunisty, kterou moskevská radnice povolila, byla namířena proti zvýšení důchodového věku, o němž jedná ruský parlament. Demonstrace byly dnes hlášeny i z dalších velkých ruských měst.

Ruská levice využila nepopulárního plánu Kremlu k mobilizaci svých stoupenců, která se částečně odrazila i v několika překvapivě úspěšných výsledcích nedávných komunálních voleb. V některých velkých městech komunisté posílili své postavení na radnici, úspěch zaznamenali jejich kandidáti i v gubernátorských volbách na Sibiři a na Dálném východě.

Vládní návrh důchodové reformy původně počítal se zvýšením hranice pro odchod do penze o osm let u žen a o pět let u mužů. Prezident Vladimir Putin, který před lety zvýšení důchodového věku vyloučil, po první vlně protestů navrhl, aby se důchodová hranice u žen zvýšila jen o pět let.

Návrh teď v parlamentu čeká druhé čtení, které by mělo přijít na řadu příští týden. Vzhledem k silnému parlamentnímu postavení vládní strany Jednotné Rusko je zřejmé, že reforma nakonec projde.

Komunističtí řečníci na dnešní demonstraci v Moskvě označovali vládní návrh za "zákon proti všem" a za "loupež století". Ujišťovali své stoupence, že neustoupí od svého návrhu na uspořádání celostátního referenda o důchodovém věku, které ovšem zatím naráží na procedurální problémy.

Moskevská demonstrace byla součástí celostátní protestní akce zorganizované pod heslem "Nedopusťme sociální teror státní moci proti jejímu vlastnímu lidu". K akci se přihlásili účastníci demonstrací v desítkách ruských měst, například v Novosibirsku, Rostově, Omsku, Astrachani nebo Irkutsku. Kreml protestní akce většinou toleruje, téměř všechny dnešní demonstrace podle ruských médií úřady povolily.

Témata:  demonstrace v Rusku Moskva důchodová reforma

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy