reklama

"Malé loutkové státy v regionu podporuje Amerika a Spojené státy je nabádají k činům a dávají jim k tomu potřebné prostředky," uvedl Rúhání. Útočníky nějak blíže neidentifikoval. Podle agentury AP mohl hovořit o Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech či Bahrajnu, které jsou blízkými spojenci USA.

Již v sobotu nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že za útokem stojí regionální spojenci USA. Konkrétní země nejmenoval, ale američtí spojenci v regionu jsou íránský úhlavní nepřítel Izrael a arabské státy Perského zálivu, především Saúdská Arábie.

Rúhání dnes před odletem do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN řekl, že Teherán na zločin odpoví v kontextu práva a národních zájmů. Poznamenal, že Spojené státy se chovají jako surovec, který chce v Íránu vyvolat stav nejistoty, a jsou přesvědčeny, že díky síle mohou po celém světě jednat beztrestně. Uvedl rovněž, že Washingtonu se nepodaří Írán rozklížit a že Teherán bude usilovat o to, aby americké sankce překonal a donutil Spojené státy, aby litovaly svého agresivního přístupu. "Amerika chce v naší zemi vyvolat chaos a nepokoje...to jsou ale nereálné plány a svých cílů nikdy nedosáhne," řekl íránský vůdce.

Írán v roce 2015 se Spojenými státy, Francií, Británií, Německem, Čínou, Ruskem a EU podepsal dohodu o omezení svého jaderného programu, která dočasně snížila dlouhodobé napětí mezi blízkovýchodní zemí a Západem. Americký prezident Donald Trump ale letos v květnu oznámil, že USA od dohody odstupují, a minulý měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Teherán a Washington si od té doby opět vyměňují ostrá slova.