reklama

Ruské ministerstvo obrany dnes představilo nejnovější zjištění ohledně sestřelení letounu a z incidentu viní pouze Izrael. "Domníváme se, že vinu za tragédii, která se stala ruskému letounu Il-20, nese izraelské letectvo a ti, kteří činí rozhodnutí o podobných akcích," řekl mluvčí ministerstva generálmajor Igor Konašenkov. Ministerstvo již dříve uvedlo, že izraelské stíhačky podnikající nálet v Sýrii se kryly za ruským strojem.

Izrael a Rusko provozují již několik let horkou linku, která má zabránit podobným střetům v syrském vzdušném prostoru. Rusko poskytuje již od roku 2015 leteckou podporu silám prezidenta Bašára Asada, zatímco Izrael v Sýrii podnikl již desítky náletů proti bojovníkům podporovaným Íránem. Izraelští armádní představitelé si přitom v minulosti fungování horké linky pochvalovali.

Mluvčí Konašenkov nicméně dnes obvinil Izrael, že horkou linku použil k tomu, aby Rusko zmátl ohledně svých plánů. Rusové podle jeho slov nemohli dostat letoun do bezpečí a izraelský důstojník jim sdělil zavádějící informace. Tvrdil prý, že izraelská operace probíhá na severu Sýrie, přitom ale izraelské letouny operovaly na západě země v Latákíji. Izraelské chování Konašenkov označil za "nevděčné vzhledem k tomu, co všechno již Rusko pro Izrael udělalo".

Izraelci veškerá obvinění odmítají a v pátek do Moskvy přivezli 40 stran důkazů, že se sestřelením ruského letounu neměli nic společného. Podle izraelské verze byla syrská raketa, která letadlo zasáhla, vypálena až hodinu poté, co izraelské stíhačky F-16 odletěly zpátky na základnu.