reklama

Koalice vedená USA přitom uvádí počet civilních obětí v Sýrii i v sousedním Iráku za stejné období jen málo přes tisícovku osob. Zdůrazňuje zároveň, že dělá vše, co je v jejích silách, aby civilním obětem zabránila.

Koalice v čele s USA začala bombardovat pozice IS v Iráku v srpnu 2014 poté, co tato radikální skupina ovládla pásy území překračující hranice obou zemí a vyhlásila v dobyté oblasti "chalífát". Koncem září téhož roku koalice rozšířila své vzdušné údery i na Sýrii.

SOHR dnes uvedla, že od té doby bylo při koaličních náletech zabito 3331 civilistů. Monitorovací organizace se při shromažďování svých údajů opírá o síť zdrojů uvnitř Sýrie a zkoumání letových vzorků, nasazených strojů a použitých střel pro stanovení toho, kdo nálety provedl.

"Mezi zabitými bylo 826 dětí a 615 žen," řekl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Koalice ve své poslední zprávě o civilních obětech vzdušných úderů zveřejněné minulý měsíc uvedla, že její nálety do do 30. července letošního roku neúmyslně připravily o život 1061 civilistů dohromady v Iráku a Sýrii.

Koaliční operace doznaly výrazného omezení od té doby, co byli islamisté vyhnáni z celé jimi obsazené oblasti s výjimkou malých pruhů území v Sýrii.

Od vypuknutí konfliktu v roce 2011 bylo v Sýrii zabito přes 360.000 lidí, bezmála třetina z nich byli civilisté, uvedla SOHR.