Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neziskovky pomáhající uprchlíkům jsou v šoku: Loď Aquarius 2 nesmí vyplout z přístavu

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Neziskové organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée uvedly, že jsou šokovány tím, že loď Aquarius 2 už nemůže plout pod panamskou vlajkou. Informoval o tom dnes server The Local. Znamená to, že jakmile loď přistane, musí panamskou námořní vlajku stáhnout a bez vlajky jiné nemůže znovu vyplout, napsal zpravodajský server BBC. Aquarius 2 je poslední nevládní loď, která se ve Středomoří podílí na pátracích a záchranných operacích. Její provozovatelé tvrdí, že Panama loď registrace zbavila pod "neskrývaným ekonomickým a politickým tlakem italské vlády".

"Toto oznámení (zbavení registrace) odsuzuje stovky mužů, žen a dětí, kteří se zoufale snaží dosáhnout bezpečí, do vodnatého hrobu. Zasazuje vážnou ránu humanitární misi záchrany životů lodi Aquarius, posledního nevládního plavidla v centrálním Středomoří," uvedly organizace MSF a SOS Méditerranée.

Provozovatelé plavidla zároveň apelovali na evropské vlády, "aby lodi Aquarius umožnily pokračovat v misi - ať panamským úřadům potvrdí, že hrozby italské vlády jsou nepodložené, anebo lodi okamžitě přidělí novou vlajku, pod níž by mohla plout". Na palubě plavidla se nyní podle dvojice neziskových organizací nachází 58 migrantů ze dvou lodí, které se potýkaly s problémy.

Panama odejmutí registrace odůvodnila tím, že loď "nerespektuje mezinárodní právní postupy", které se týkají záchrany migrantů ve Středozemním moři.

"Zatímco Panama odebrala vlajku nevládní lodi 'Aquarius 2', která se tak znovu stává 'lodí duchů', libyjská pobřežní stráž zachránila a vrátila do Libye přes 200 migrantů," napsal na facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini, šéf protiimigrační strany Liga. Právě on v rámci nové vlády prosadil tvrdou linii vůči migraci. Salvini v neděli také popřel, že Italové na Panamu tlačili. Na sociálních sítích napsal, že ani neví, jaká je telefonní předvolba Panamy.

Loď Aquarius ve Středozemním moři operuje od února 2016. Poté, co nový italský kabinet uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, se Aquarius ocitl v centru diplomatických roztržek ohledně toho, kde migranty vylodit. Nejprve plul pod vlajkou Gibraltaru, který mu tuto možnost letos v srpnu odejmul. Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2.

Témata:  uprchlíci Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.