reklama

Šéf právního týmu OSF James Goldston podle agentury uvedl, že cílem tohoto kroku nadace je postavit se proti zákonům "určeným k zastrašení a umlčení nezávislých hlasů v Maďarsku".

Soubor zákonů přezdívaný Stop Soros a s nimi související dodatek k ústavě byl schválen ve druhé polovině června. Tyto normativní akty jsou namířené zejména proti organizacím, které podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros. Toho premiér Viktor Orbán označuje za veřejného nepřítele Maďarska číslo jedna.

Nová pravidla mimo jiné zakazují jakoukoli pomoc ze strany vnitrostátních, mezinárodních i nevládních organizací lidem, kteří žádají v zemi o azyl nebo o povolení k pobytu. Kromě toho byla zavedena zvláštní 25procentní daň na organizace, které podporují migraci.

Evropská komise kvůli tomuto legislativnímu počinu vládnoucí strany Fidesz, vedené Orbánem, poslala Maďarsko 19. července před Evropský soud a v celém sporu tak postoupila do další fáze. Dala ale Budapešti dva měsíce na "vysvětlení" nových pravidel.

Nicméně Orbánova vláda 19. září odpověděla, že nic rušit nehodlá. Náměstek maďarského ministra spravedlnosti Pál Völner k odpovědi zaslané do Bruselu navíc zdůraznil, že Maďarsko považuje za nepřijatelné, že EK nadále otevřeně podporuje migraci, místo aby byla obráncem unijních smluv.