reklama

Šéf libanonského úřadu pro bezpečnost Abbás Ibráhím v rozhovoru s Reuters uvedl, že jeho úřad ve spolupráci s Damaškem zorganizoval návrat 25.000 lidí do Sýrie. Dalších 25.000 Syřanů se podle něj vydalo domů samo.

V Libanonu je podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) registrováno 976.000 syrských uprchlíků. Libanonská vláda tvrdí, že ve skutečnosti je v zemi 1,5 milionu uprchlíků, což je asi čtvrtina populace, a jejich přítomnost představuje značnou zátěž pro libanonskou ekonomiku a veřejné služby. Poté, co se syrské armádě podařilo opět získat kontrolu nad značnou částí Sýrie, z řad některých libanonských politiků včetně prezidenta Michela Aúna zazněly názory, že nastal čas k repatriaci běženců.

Ibráhím návrat tisíců syrských uprchlíků, kteří chtějí domů, koordinuje s Damaškem. Nejprve tak posílá syrským úřadům jména běženců ke schválení. Asi deset procent žádostí podle Ibrahíma Damašek zamítl. Syrské úřady uvádějí, že hledaní běženci se mohou rozhodnout, zda zůstat na místě, nebo se vrátit domů a své "záležitosti vyřídit".

Konflikt v Sýrii propukl v roce 2011 a na Blízkém východě vytvořil 5,6 milionu uprchlíků.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi při návštěvě Bejrútu minulý měsíc uvedl, že uprchlíci se obávají, že se jim syrské úřady budou mstít nebo že budou nuceni vstoupit do armády. Další se obávají důsledků zničené infrastruktury. Grandi uvedl, že je zapotřebí, aby UNHCR byl zastoupen v oblastech, kam se uprchlíci vracejí.

Ibráhím očekává, že se návraty uprchlíků zrychlí po vyřešení otázky severozápadní syrské provincie Idlib, která je poslední větší baštou odpůrců syrské vlády. Mnoho mladých mužů se podle něj totiž obává, že kdyby se teď do Sýrie vrátili, museli by vstoupit do armády a bojovat o Idlib. "Až nebudou v Sýrii velké bitvy, mnoho mladých mužů se vrátí," řekl Ibráhím. Doplnil, že uprchlíci mají po návratu šest měsíců na vyřízení svých záležitostí, poté mohou být povoláni do armády.

Rusko-turecká dohoda o Idlibu minulý týden oddálila přímou hrozbu vojenské ofenzivy v Idlibu. Syrská vláda nicméně opakovaně uvedla, že Idlib dostane zpět pod svou kontrolu.