reklama

"Vždycky jsem říkala, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda. Myslím, že špatnou dohodou by byla dohoda, která by rozbila Spojené království," odpověděla premiérka na otázku, zda považuje "vypadnutí" z EU bez dohody za lepší než brexit za podmínek podobných existujícímu obchodnímu vztahu EU s Kanadou.

Mluvčí Mayové následně doplnil, že předsedkyně vlády odkazovala na takový typ dohody, jakou Brusel momentálně nabízí s ohledem na budoucí obchodní vztahy. Podle Londýna by navrhovaný model oddělil Anglii, Skotsko a Wales od Severního Irska, protože zde předpokládá dodržování jiných celních pravidel.

Právě dohoda o volném obchodu ve stylu té mezi EU a Kanadou nebo Japonskem je podle interního dokumentu citovaného Reuters pro unijní vyjednavače jedinou zbývající možností, protože Británie vyloučila zachování plné působnosti zákonů EU. Taková dohoda ale podle unie nemůže zaručit zcela hladké obchodování a mezi EU a Británií by po brexitu údajně musela být celní hranice.

Aktuální plán premiérky Mayové počítá se "společnými pravidly" pro unijní a britské zboží v zájmu zachování výměny bez překážek. Podle instrukcí pro představitele EU to ale předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil za nepřijatelné vybírání preferovaných aspektů jednotného trhu.

Plán britské vlády vytvořený na letním sídle britských premiérů Chequers by "Británii poskytl neférovou konkurenční výhodu", píše se v dokumentu. Ten dále zdůrazňuje, že Brusel vítá návrhy na vytvoření ambiciózního nového partnerství, pro které by zóna volného obchodu po vzoru "Chequers" měla být startovním bodem. Mayová dnes naopak uvedla, že Británie potřebuje vidět protinávrhy EU, aby se vyjednávání o brexitu posunula kupředu.

Sjezd labouristů podpořil možnost nového referenda o brexitu

Sjezd hlavní britské opoziční strany dnes přijal usnesení o brexitu, kterým mimo jiné ponechává ve hře druhé referendum o členství v EU jako možnost pro případ, že konzervativní premiérka Theresa Mayová nebude schopna finální dohodu s Bruselem prosadit v britském parlamentu. Napsala to agentura Reuters, která zároveň podotýká, že pasáž o případném novém referendu nemluví jasně.

Představitelé labouristů se vyjadřují rozporuplně o tom, zda by měli Britové dostat možnost zvrátit výsledek předloňského hlasování o odchodu z unie, nebo pouze se vyjádřit k podmínkám dojednaným s EU. Stínový ministr pro brexit Keir Starmer dnes uvedl, že setrvání Británie v bloku nikdo nevylučuje, stínový ministr financí John McDonnell v pondělí takovouto podobu referenda odmítl.

Klíčová pasáž přijatého usnesení uvádí, že pokud se labouristům nepodaří v zemi zajistit předčasné volby, musí strana využít veškeré zbývající možnosti včetně prosazování nového referenda. Delegáti na labouristickém sjezdu o něm ale hlasovali pouze zvednutím rukou a podle britských médií byla proti jen hrstka z nich.

Předseda labouristů Jeremy Corbyn, který dříve opakování referenda o brexitu odmítal, uvedl, že výsledek hlasování delegátů bude respektovat. V rozhovorech s britskými médii podpořil výrok Starmera, ale neřekl, jak by v případném plebiscitu hlasoval, protože "nevíme, jaká bude otázka". "Rozhodneme se, jaká je naše pozice. Já jsme lídr strany a budu respektovat rozhodnutí strany," řekl televizi Channel 4.

Starmer během proslovu na sjezdu v Liverpoolu také označil za pravděpodobné, že labourističtí poslanci nepodpoří dohodu o rozluce, kterou premiérka přinese z Bruselu. Mayová uvedla, že své návrhy bude nadále prosazovat. Záměr labouristů hlasovat proti jakékoli dohodě, která nesplňuje jejich "šest zkoušek", označila za postup, který není v národním zájmu.