Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně popravili vraha devíti školáků. Ubodal je před školou

Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog
Čínská policie, ilustrační fotografie. Autor: Hamedog
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Peking - V Číně byl dnes popraven muž, který v dubnu v centrální provincii Šen-si u střední školy zabil nožem devět studentů a dalších 11 zranil. Informovala o tom agentura Reuters.

Osmadvacetiletý Čao Cche-wej byl za útok před školou, kterou v minulosti navštěvoval, odsouzen k trestu smrti v červenci. Před soudem uvedl, že k útoku ho dohnalo rozhořčení nad vlastními životními neúspěchy a šikana, jíž byl ve své bývalé škole vystaven.

Podle původního plánu chtěl Čao zavraždit své někdejší spolužáky a koupil si za tímto účelem pět nožů. Když ale spolužáky nenašel, rozhodl se nakonec, že se pomstí na stávajících studentech školy. Jeho oběťmi se stalo sedm dívek a dva chlapci.

Útoky proti školám či v jejich okolí vedly v Číně v posledních letech k zpřísnění bezpečnostních opatření v těchto zařízeních. Přesto se incidenty podobného druhu opakují. Nejhorší bilanci obětí má v zemi rok 2010, kdy po útocích nožem nebo sekáčkem přišlo o život 20 dětí.

Čína nezveřejňuje počet lidí, které každoročně popraví. Podle mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) ale popravuje nejvíce lidí na světě; v roce 2016 jich podle AI bylo více než 1000.

Témata:  Čína popravy policie Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy