Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Holandsko, Nizozemí, Nizozemsko. Který název je správně?

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Nestává se často, aby jedna země nesla hned několik pojmenování Pro mnoho Čechů je ale Nizozemí Holandskem, Holandsko Nizozemím, Nizozemsko nepoužívají a o Vlámsku ani netuší. Jaké pojmenování je ale správné.

Pro Nizozemsko, jak zní jeho jediný skutečný název, se používá hned několik označení. Z těch nejčastějších je to Holandsko, Nizozemí, Vlámsko nebo Flandry.

Původní název země používaný v minulosti bylo Nizozemí. Jeho vznik sahá až do 14. století, kdy roku 1384 zdědil burgunský vévoda Filip II. Smělý dnešní Flandry. Tato oblast se rozkládala na území dnešního Beneluxu a části severní Francie.

Aby to nebylo tak jednoduché, v minulosti na jeho území existovaly státy Burgundské Nizozemí, Španělské Nizozemí, Habsburské Nizozemí, Jižní Nizozemí, Spojené provincie nizozemské, Rakouské Nizozemí, Spojené nizozemské státy a Spojené království nizozemské.

Z tolika Nizozemí najednou se dnes už nepoužívá žádné. Nizozemsko, jak zní správný současný název evropské země o rozloze 41 526 km², bylo vyhlášeno na Vídeňském kongresu roku 1815. Chceme-li být ještě přesnější, pak musíme zmínit i Nizozemské království.

To totiž od roku 1830, kdy došlo k od osamostatnění Belgie, resp. od roku 1890, kdy zpřetrhalo vazby s Lucemburskem, kromě Nizozemska zahrnuje také tří malé ostrovní země, které mají vlastní vládu, premiéra, ale společnou hlavu státu, krále Viléma-Alexandra.

Oproti tomu Holandsko je označení historického území. Dnes se používá jako shrnující název pro dvě nizozemské provincie, Severní a Jižní Holandsko. Roku 1581 se staré Holandské hrabství stalo součástí Spojených provincií nizozemských a poté i celého Nizozemska.

Označení Flandry či Vlámsko, které lze v souvislosti s touto zemí občas zaslechnout, je špatné zcela. Flandry jsou ve skutečnosti dvě provincie, od nichž se odvozuje název pro celou nizozemsky mluvící oblast v Belgii. Jsou součástí Vlámska, což je jeden ze tří regionů, které tvoří Belgické království. S Nizozemskem kromě jazyku ale nemají nic společného.

Témata:  Nizozemí

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy