Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Maltě zakotvila loď Aquarius s 58 uprchlíky na palubě

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

V maltském přístavu Valletta dnes zakotvila loď Aquarius s 58 migranty zachráněnými v mezinárodních vodách. Informovala o tom agentura AFP. Skoro týden čekalo plavidlo ve Středomoří na povolení vplout do některého z evropských přístavů.

Většina osob je libyjského původu, 17 z nich jsou ženy, 18 je nezletilých. Podle dohody si je mezi sebou rozdělí Francie, Německo, Španělsko a Portugalsko.

Další migranti se dnes dostali do potíží na severozápadním pobřeží Turecka, kde se s nimi převrhl gumový člun. Zahynulo pět lidí, uvedla turecká státní agentura Anadolu. Příčinu neštěstí ani národnost utopených neuvedla. Středomoří dnes zachvátila bouře, zasáhla Řecko a Egejské moře u pobřeží Turecka.

Turecko je jednou z tranzitních zemí utečenců, kteří se snaží dostat do Evropy. Útočiště tam našly více než tři miliony Syřanů a zhruba 300.000 Iráčanů.

Témata:  Malta uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy