Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na východě Ukrajiny zabil výbuch miny tři děti

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Tři školáci dnes zahynuli při ranní explozi miny na separatistickém východě Ukrajiny. Další chlapec byl při výbuchu poblíž města Horlivka těžce zraněn. Informovala o tom místní média, která se odvolávají na úřady.

Ve válce mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty bylo podle OSN od roku 2014 zabito více než 10.000 lidí. V uplynulém roce tam přišlo kvůli nášlapným minám o život více lidí, než v kterémkoli jiném ozbrojeném konfliktu na světě.

Dosud nebyl zcela naplněn mírový plán dojednaný za mezinárodního zprostředkování v roce 2015 v Minsku a platné příměří je každodenně porušováno. Dodržen nebyl ani klid zbraní na začátku školního roku.

Po podpisu minských dohod sice násilí značně ubylo, ale v oblasti jsou celé zóny poseté minami a nevybuchlou municí, často poblíž škol a hřišť. Podle zprávy OSN z konce roku 2017 je minami a dalšími podobnými zbraněmi na východě Ukrajiny ohroženo na 220.000 dětí.

Témata:  Ukrajina děti Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy