Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obvinění v kauze vraždy Kuciaka skončili ve vazbě

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Soud na Slovensku dnes poslal do vazby všechny čtyři obviněné v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na návrh prokurátora o tom rozhodl soudce Specializovaného trestního soudu, který se v zemi zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy. ČTK to sdělila mluvčí soudu Katarína Kudjáková. Dodala, že tři ze čtyř obviněných podali vůči rozhodnutí o vazbě stížnost, o které bude rozhodovat nejvyšší soud.

Mezi obviněnými jsou podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, dále jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček a také podnikatel Zoltán Andruskó. Trojici mužů elitní policejní jednotka zadržela ve čtvrtek. O den později k nim přibyla podnikatelka Alena Zsuzsová.

Důvodem vazby u většiny z obviněných je obava z možného útěku, z ovlivňování svědků a z pokračování trestné činnosti. U Andruskóa, který jako jediný stížnost proti vazbě nepodal, soud ze zmiňovaných třech vazebních důvodů neshledal možnost ovlivňování svědků obviněným. Stížnost proti uvalení vazby nemá odkladný účinek.

Vražda novináře Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové letos v únoru v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy na Slovensku vyvolala největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 a také politickou krizi, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica. Policie i prokuratura dříve oznámily, že důvodem Kuciakovy vraždy byla jeho novinářská práce.

Témata:  Slovensko soudy Ján Kuciak policie SR

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy