Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik stála vražda Jána Kuciaka? Prokurátor odhalil drsné detaily

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Objednavatel vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky zaplatil za čin nejméně 70.000 eur (1,8 milionu Kč). Dnes to anonymně řekl novinářům jeden z prokurátorů, který dohlíží na vyšetřování případu.

Podle prokurátora objednavatel uhradil v hotovosti 50.000 eur, dalších 20.000 eur představovalo odpuštění dluhu. Kdo si měl vraždu novináře a jeho partnerky objednat ale zatím není známo.

Slovenská soud už v neděli poslal v souvislosti s vraždou do vazby všechny čtyři obviněné. Na návrh prokurátora o tom rozhodl soudce Specializovaného trestního soudu, který se v zemi zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy.

Mezi obviněnými jsou podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, dále jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček a také podnikatel Zoltán Andruskó. Trojici mužů elitní policejní jednotka zadržela ve čtvrtek. O den později k nim přibyla podnikatelka Alena Zsuzsová.

Důvodem vazby u většiny z obviněných je obava z možného útěku, z ovlivňování svědků a z pokračování trestné činnosti. U Andruskóa, který jako jediný stížnost proti vazbě nepodal, soud ze zmiňovaných třech vazebních důvodů neshledal možnost ovlivňování svědků obviněným.

List Denník N napsal, že Zsuzsová byla obviněna z objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové, ale že nemusí být hlavním zadavatelem činu. Rovněž právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic uvedl, že Zsuzsová byla spíše jen zprostředkovatelem a že vrah hlavního zadavatele vraždy možná ani neznal.

Témata:  Ján Kuciak Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy