Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od masakru v Las Vegas uplynul rok. Proč muselo 58 lidí zemřít?

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)
Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)
Foto: CBS NEWS

Město Las Vegas si v noci na dnešek připomnělo první výročí od nejhorší střelby do davu lidí v dějinách Spojených států. Stovky přeživších vytvořily lidský řetěz kolem areálu, kde se konal countryový festival, na jehož účastníky střílel 46letý Stephen Paddock z okna nedalekého hotelu Mandalay Bay. Při vzpomínkové akci se v pondělí večer četla jména všech obětí, kasina v městě hazardu ztlumila na jejich počest osvětlení. Kluby country hudby po celých USA je uctily minutou ticha, informovala agentura AP.

Krveprolití z loňského října si vyžádalo 58 mrtvých a více než 850 raněných.

V srpnu bylo vyšetřovaní uzavřeno, aniž kriminalisté našli odpověď na klíčovou otázku - proč Paddock, který nakonec zbraň obrátil proti sobě, zabíjel. Mimo jiné se však ví, že utratil hodně peněz při hazardních hrách.

Pondělní vzpomínkové akce vyvrcholily kolem 22:00 místního času, tedy zhruba v době, kdy střelec přesně před rokem zahájil palbu. Lidé vytvořili lidský řetěz, ve městě se rozezněla hudba dud a nahlas se četla jména obětí. Městem projela kolona troubících pickupů s americkými vlajkami na korbě. Přeživší, pozůstalí a další lidé se rovněž zúčastnili evangelické vigilie na radnici Las Vegas.

Kasina lemující hlavní třídu města Strip zhasla na tři minuty světla a světelné poutače. Podobné gesto v minulosti kasina učinila po teroristických útocích z 11. září 2001 nebo po úmrtí slavných osobností jako Elvis Presley, Frank Sinatra nebo Ronald Reagan.

Starostka města Carolyn Goodmanová a představitelé státu Nevada položili rudé a bílé růže na pietní místo. Ve městě vznikla památeční zahrada s 58 stromy vysázenými na počest každé z obětí a s jedním dubem, který představuje život. Jde o jediný trvalý veřejný prostor, který připomíná oběti střelby do davu, jenž čítal zhruba 22.000 lidí.

Prezident Donald Trump v pondělí slíbil, že brzy budou zakázána zařízení na urychlení střelby, jako bylo to, které použil střelec z Las Vegas. Zařízení označovaná "bump-stock" umožňuje upravit poloautomatickou zbraň na zbraň plně automatickou.

Témata:  střelba na koncertě v Las Vegas Stephen Paddock

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy