Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah novinářky Marinovové bude z Německa vydán, k činu se přiznal jen částečně

Victoria Marinová (zavražděná novinářka)
Victoria Marinová (zavražděná novinářka)
Foto: Twitter

Bulhara Severina Krasimirova podezřelého z vraždy bulharské novinářky Viktorije Marinovové vydá Německo do vlasti během následujících deseti dní. S odvoláním na rozhodnutí soudu v severoněmeckém Celle o tom dnes informovala agentura DPA. Podle německé generální prokuratury se Krasimirov přiznal, že novinářku zbil, popřel ale, že by ji znásilnil, okradl či chtěl připravit o život.

Vrchní zemský soud v Celle uvalil na dvacetiletého Krasimirova vydávací vazbu. Na základě německých zákonů tak bude muset být do vlasti vydán během následujících deseti dní. Podle generální prokuratury lze s vydáním počítat "zakrátko". Muž proti vydání neprotestoval a souhlasil se zrychleným řízením.

Podezřelý se k činu, který mu klade za vinu bulharské státní zastupitelství, přiznal jen částečně. Uvedl, že třicetiletou televizní moderátorku Marinovovou v parku v severobulharském městě Ruse v sobotu po hádce zbil a pohodil do křoví. V době činu byl podle své výpovědi pod silným vlivem alkoholu a drog. Zároveň ale odmítl, že by měl v úmyslu ženu zabít. Podle německé prokuratury rovněž popřel, že by Marinovovou znásilnil a okradl o šperky a mobilní telefon, jak tvrdí bulharská policie.

Na základě Krasimirovovy výpovědi se německé státní zastupitelství nedomnívá, že by vražda novinářky Marinovové byla politicky motivovaná.

Také bulharská policie už dříve uvedla, že považuje za motiv činu sexuální násilí, souvislost s profesionální činností oběti je také podle ní málo pravděpodobná.

Marinovová pracovala pro bulharskou regionální televizi TVN a uváděla investigativní pořad, ve kterém upozorňovala mimo jiné na podvody s fondy EU. Její smrt vyvolala značnou pozornost vzhledem k dřívějším vraždám novinářů Daphne Caruanovoé Galiziové na Maltě a Jána Kuciaka na Slovensku, které jsou spojovány s prací obou žurnalistů.

Dvacetiletý Bulhar Severin Krasimirov byl zadržen v úterý ve městě Stade nedaleko Hamburku na základě evropského zatykače.

Témata:  Victoria Marinová Bulharsko Viktorija Marinovová Německo

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy