Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínem projde demonstrace proti rasismu, zúčastní se 40 tisíc lidí

Němečtí obyvatelé
Němečtí obyvatelé
Foto: Pixabay

Pod heslem Solidarita místo vyloučení se dnes v Berlíně koná demonstrace proti rasismu a xenofobii. Organizátoři očekávají až 40.000 účastníků. Po poledni, kdy akce začala, bylo na místě podle agentury DPA několik tisíc protestujících.

Protest svolal spolek Unteilbar (Nedělitelný), který se dnešní akcí chce postavit proti ultrapravicové nenávisti, diskriminaci, umírání běženců ve Středomoří či škrtům v sociálním systému.

Demonstrace začala v poledne na náměstí Alexanderplatz, zhruba o hodinu později se dav s plakáty, transparenty a nafukovacími balonky dal do pohybu k Vítěznému sloupu nedaleko prezidentského paláce Bellevue. Trasa pochodu vede mimo jiné na Postupimské náměstí a k Braniborské bráně.

Ke spolku Unteilbar se připojila řada dalších organizací i stran. Podporu akci vyslovily i známé osobnosti, jako například herec Benno Fürmann, televizní moderátor Jan Böhmermann či v německy hovořících zemích populární zpěvák Herbert Grönemeyer.

Témata:  Německo Berlín demonstrace

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy