reklama

Kříž byl vztyčen zástupci pravoslavné církve počátkem září a téměř ihned vyvolal ostré reakce ze strany zástupců nevládní organizace "Koexistence a komunikace v Egejském moři". Skupina označila kříž za „ofenzivní symbol křesťanství“ a „symbol ctižádostivých křižáků“.

Aktivisté varovali, že kříž byl na řeckém ostrově vztyčen proto, aby zabránil migrantům plout do Evropy, uvádí server Greek City Times. „Před několika dny tu umístili velký kříž, aby zabránili tomu, aby další lidé (uprchlíci a migranti) plavali. Tento čin je nezákonný, nepěkný (připomíná hrob), ale hlavně uráží symbol křesťanství - symbol lásky a oběti, ne rasismu a nesnášenlivost,“ uvedli aktivisté, kteří požádali, aby byl kříž odstraněn.

Místní jsou činem neznámých vandalů pohoršeni. „Proč jim vadí pravoslavný symbol? Jako Řeka mě to mrzí,“ řekl novinářům jeden z místních obyvatel. Další dodal, že pachatelé museli kříž rozbít za pomoci velkého násilí. „Kříž byl vyroben z cementu... Někdo vzal kladivo a rozbil ho. To byla nenávist,“ myslí si.

Lidé se kvůli vandalskému činu začali velmi agresivně vymezovat nejen vůči zmíněné neziskové skupině, ale i vůči jejímu šéfovi. Někteří místní se už podle médií připravují, že kříž vlastními silami opraví.