Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ostrově Lesbos zničili velký křesťanský kříž. Prý by mohl urážet muslimské migranty

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Velký cementový křesťanský kříž, který byl postaven na skalnatém břehu Apelli pod hradem Mytiléna na Lesbosu na památku migrantů a uprchlíků, který se utopili na cestě do Evropy, byl v neděli v noci zničen. Informují o tom řecká média. Podle kritiků kříž urážel muslimské žadatele o azyl.

Kříž byl vztyčen zástupci pravoslavné církve počátkem září a téměř ihned vyvolal ostré reakce ze strany zástupců nevládní organizace "Koexistence a komunikace v Egejském moři". Skupina označila kříž za „ofenzivní symbol křesťanství“ a „symbol ctižádostivých křižáků“.

'It was hatred' - Locals react to vandalised #Cross in #Lesbos #Greece pic.twitter.com/EuUqTQv99r

— Ruptly (@Ruptly) 10. října 2018

Aktivisté varovali, že kříž byl na řeckém ostrově vztyčen proto, aby zabránil migrantům plout do Evropy, uvádí server Greek City Times. „Před několika dny tu umístili velký kříž, aby zabránili tomu, aby další lidé (uprchlíci a migranti) plavali. Tento čin je nezákonný, nepěkný (připomíná hrob), ale hlavně uráží symbol křesťanství - symbol lásky a oběti, ne rasismu a nesnášenlivost,“ uvedli aktivisté, kteří požádali, aby byl kříž odstraněn.

Místní jsou činem neznámých vandalů pohoršeni. „Proč jim vadí pravoslavný symbol? Jako Řeka mě to mrzí,“ řekl novinářům jeden z místních obyvatel. Další dodal, že pachatelé museli kříž rozbít za pomoci velkého násilí. „Kříž byl vyroben z cementu... Někdo vzal kladivo a rozbil ho. To byla nenávist,“ myslí si.

Lidé se kvůli vandalskému činu začali velmi agresivně vymezovat nejen vůči zmíněné neziskové skupině, ale i vůči jejímu šéfovi. Někteří místní se už podle médií připravují, že kříž vlastními silami opraví.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy