reklama

Sencov byl v roce 2015 odsouzen k dvaceti letům vězení za údajný terorismus. Dopustit se ho měl během ruského záboru ukrajinského Krymu, když se pokusil podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko.

V polovině letošního května zahájil protestní hladovku, kterou přerušil po 145 dnech. Důvodem bylo sdělení lékařů, že bude napojen na umělou výživu. Na jeho zhoršující se zdravotní stav upozorňovala během hladovky řada umělců a politických představitelů po celém světě.

Podle Kaplanové byl Sencov hospitalizován ve vězeňské nemocnici v táboře Labytnangi za polárním kruhem. "Byl umístěn na jednotku intenzivní péče, situace je velmi kritická. Nikdo neví, jak to skončí, hladovka bude mít trvalé následky," řekla Sencovova sestra.

Mluvčí ruské ombudsmanky Taťjany Moskalkovové informace o alarmujícím stavu ukrajinského režiséra popřel. "Tvrzení ukrajinských médií neodpovídá skutečnosti," řekl mluvčí s tím, že podle zprávy lékařů je Sencov "živ a přijímá stravu".

I podle ruské vězeňské správy je stav vězněného Ukrajince uspokojivý. "Sencov je ve zdravotnickém oddělení IK-8 (vězeňského tábora Labytnangi) pod dohledem lékařů. Převoz na jednotku intenzivní péče není zapotřebí," uvedla vězeňská správa.