Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin příští měsíc přijede do Francie na oslavy konce první světové války

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin příští měsíc přijede do Francie na oslavy 100. výročí konce války. Oznámil to dnes poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov. Účast na slavnosti, která je plánována na 11. listopadu, už v srpnu přislíbil americký prezident Donald Trump. V této souvislosti se spekuluje o možné schůzce Trump-Putin, kterou ale Moskva ani Washington nepotvrdily.

Putin bude v Paříži spolu s dalšími státníky přihlížet slavnostní vojenské přehlídce a poobědvá s hostitelem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, řekl Ušakov. Položí rovněž věnec k památníku ruského expedičního sboru, který před několika lety sám v Paříži odhaloval.

O případném setkání Putina s Trumpem kremelský mluvčí nemluvil. Řekl jen, že žádný rusko-americký summit se v současné době nechystá. "Zatím se otázka rozhovoru obou prezidentů neprojednává", poznamenal Ušakov.

Ruská tisková agentura RIA Novosti minulý týden s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí napsala, že Moskva je otevřená dialogu a je připravena zvážit časy a místa schůzky obou lídrů, pokud o to Washington projeví zájem.

Putin a Trump se sešli v červenci v Helsinkách, kde mezi čtyřma očima jednali více než dvě hodiny. Rusko-americké vztahy v poslední době komplikuje ruský postup vůči Ukrajině, obviňování Ruska z vměšování do amerických prezidentských voleb a protiruské sankce, které v této souvislosti USA uplatňují.

Témata:  Vladimír Putin Francie I. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy