Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Udělejte to někde jinde, nebo budu mít problémy." Unikla děsivá nahrávka z vraždy novináře na konzulátu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Turecké úřady by mohly už dnes prohledat rezidenci saúdskoarabského konzula v Istanbulu kvůli zmizení opozičního saúdskoarabského novináře, který je pohřešován od návštěvy konzulátu své země v Istanbulu začátkem října. Uvedl to dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu poté, co se spolu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem setkal v Ankaře s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Se šéfem americké diplomacie jednal Çavuşoglu i o jiných tématech, než je kauza zmizelého novináře a kritika saúdského režimu Džamála Chášakdžího, uvedla agentura DPA. Hovořili spolu podle ní i o problémech v regionu, mimo jiné turecké a americké účasti v syrské občanské válce, či o vzájemných vztazích Washingtonu a Ankary.

Çavuşoglu dnes popřel zprávy z médií, že Saúdové v úterý odvolali prohlídku rezidence svého konzula v Istanbulu, a řekl, že doufá, že se uskuteční už dnes. Kvůli zmizení novináře prohledali Turci v pondělí konzulát Saúdské Arábie, kde strávili devět hodin, ale do některých vymezených prostor konzulátu se podle místních médií nedostali. Saúdskoarabský korunní princ slíbil Turkům přístup na konzulát už krátce po zmizení novináře, prohlídka se ale mohla uskutečnit až tento týden.

Novinář Džamál Chášakdží, který dříve kritizoval saúdskoarabský režim včetně korunního prince Muhammada bin Salmána a od loňska žil v USA, zmizel na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu 2. října, když si tam šel vyřídit doklady kvůli svatbě. Turecké úřady se domnívají, že novinář byl na konzulátu zavražděn, Saúdská Arábie to popírá s tím, že Chášakdží konzulát v den návštěvy opustil. Jako pohřešovaného ho nahlásila novinářova snoubenka, která na něj čekala před konzulátem.

Turecká média dnes přinesla další nepotvrzené verze událostí z 2. října na konzulátu. Odvolávají se přitom na audionahrávku údajně pořízenou novinářem přes hodinky propojené s jeho telefonem iPhone, který nechal u své přítelkyně před budovou konzulátu. Ze záznamu údajně vyplývá, že novinář byl na konzulátu mučen a po výslechu zavražděn.

Turecký deník Yeni Şafak dnes napsal, že na audionahrávce je slyšet hlas saúdskoarabského konzula, jak říká: "Udělejte to někde jinde, nebo budu mít problémy." Na to mu někdo podle tureckého deníku odpověděl: "Buďte zticha, pokud chcete zůstat naživu, až se vrátíte do Arábie." Konzul se do Rijádu vrátil v úterý, uvedl deník Hürriyet. Podle spekulací tureckých médií bylo tělo novináře na konzulátu rozčtvrceno a rozpuštěno v kyselině.

Turecká policie už 6. října uvedla, že konzulát ve stejné době jako novinář navštívilo 15 saúdských úředníků, kteří přiletěli z Rijádu. Ve skupině byl podle turecké policie i přední forenzní expert, členové saúdskoarabské tajné služby a členové královské ochranky.

Témata:  Turecko Saúdská Arábie novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy