reklama

Maas ocenil, že Petříček, který byl jmenován do funkce teprve v úterý, na svou první zahraniční cestu vyrazil právě do Německa. Rozhodně to podle něj není samozřejmé a vypovídá to hodně o přátelství a důvěře mezi oběma zeměmi. "Dokládá to, jakou váhu přikládáme česko-německým vztahům," podotkl zase šéf české diplomacie.

Německo označil za klíčového spojence v Evropské unii i NATO, s nímž Česko spojují mimo jiné společné hodnoty i zájem na zachování mezinárodního práva a pravidel, které podporují volný obchod. O tom hovořil i Maas, podle něhož je nutné, aby Evropa v této i dalších otázkách postupovala jednotně a samostatně. "Nemusíme být ve všech otázkách jednoho názoru, ale nemůžeme připustit, aby jednotlivé otázky Evropskou unii dovedly až na hranu toho, aby nebyla schopna fungovat," řekl německý ministr.

Na kontinentu podle Maase existují trhliny mezi severem a jihem a západem a východem, a proto je potřeba stavět mosty. Ve střední Evropě z tohoto hlediska hraje klíčovou roli právě Česko.

Oba ministři se dotkli i tématu migrace, které v posledních letech obě země dělilo. Petříček, podle něhož je migrační situace lepší, než před začátkem migrační krize, zdůraznil, že nyní mají Praha i Berlín v názoru na tuto oblast řadu společných postojů.

Společně postupovat by podle něj oba státy mohly také, pokud jde o některé rozvojové projekty například v Africe. Samo za sebe chce Česko výrazně zvýšit finanční prostředky, které dává na rozvojovou pomoc. Nyní se pohybují kolem 0,11 procenta hrubého národního produktu (HNP), do budoucna by měly dosáhnout 0,33 procenta HNP.

Je pomalu načase, aby Saúdská Arábie vysvětlila případ novináře Džamála Chášukdžího, je přesvědčen Maas. Vyjádřil očekávání, že případ Chášukdžího, který byl údajně zabit na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, bude rychle vyšetřen. 

Se společnou reakcí Evropské unie, pokud se podezření potvrdí, počítá také Petříček. Praha podle něj zatím shromažďuje fakta o případu a čeká na závěr vyšetřování. "Pro Česko je svoboda médií a tisku jednou z velkých priorit," poznamenal.

Chášukdží, který byl známým kritikem saúdskoarabského režimu, navštívil konzulát 2. října a od té doby je nezvěstný. Podle tureckých médií byl na konzulátu zavražděn. Turecká policie uvedla, že v den zmizení novináře, či noc předtím přiletělo do Istanbulu z Rijádu celkem 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře zase odcestovali. Rijád žádné věrohodné vysvětlení toho, co se s žurnalistou stalo, zatím neposkytl.