reklama

Na konceptu "vyloďovacích platforem" se na konci června dohodli na bruselském summitu o migraci představitelé unijních zemí. Po italské hrozbě vetem byl zahrnut i plán zřídit podobná centra i na území těch států unie, které se na tom chtějí dobrovolně podílet a migranty by od Itálie převzaly.

"Proti tomuto návrhu jsou všechny severoafrické státy - Tunisko, Alžírsko, Maroko i Libye," konstatoval šéf libyjské diplomacie. V libyjských detenčních táborech se podle něj nyní nachází zhruba 30.000 migrantů a po celém území země je přibližně 750.000 běženců.

Siala řekl, že Tripolis bude spolupracovat s EU při navracení uprchlíků do zemí původu. "Některé země je ale odmítají přijímat zpět," dodal a zmínil přitom západoafrické státy. Tripolis uzavřel kvůli posílení jižní hranice dohody s Čadem, Nigerem a Súdánem, dodal.

Libye prožívá chaos od roku 2011, kdy byl při revoluci svržen diktátor Muammar Kaddáfí. Země má nyní dvě vlády i parlamenty; jedna část administrativy působí v Tripolisu, druhá na východě Libye. Vzhledem k tomu, že nikdo nemá pod kontrolou celé území ani hranice, Libye se stala hlavní tranzitní zemí africkým migrantů při cestě do Evropy.

K chystané mezinárodní konferenci o stabilizaci Libye, která se bude konat 12. a 13. listopadu v sicilském městě Palermo se libyjský diplomat staví skepticky. Podle něj nebude "mezníkem" ve vývoji země.