Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícení letadla L-39 v Rusku: Piloti neměli šanci přežít

letectví
letectví
Foto: Army.cz

Ruské ministerstvo obrany dnes potvrdilo smrt obou pilotů, kteří se ve čtvrtek s cvičným letounem L-39 Albatros zřítili do Azovského moře. Podle mluvčího ministerstva byly části těl pilotů nalezeny nedaleko místa, kam stroj do moře dopadl. Pozůstatky pilotů byly z moře vyzdviženy.

Cvičný letoun se zřítil ve čtvrtek kolem 17:00 moskevského času (okolo 16:00 SELČ). Stroj, který nebyl vyzbrojen, spadl do moře asi půldruhého kilometru od břehu. Média spekulují o technické závadě. Letoun startoval z letiště v Jejsku, kde se nalézá středisko pro přeškolování a výcvik pilotů letectva ruského vojenského námořnictva.

Trosky letadla jsou stále na dně. Armáda povolala speciální havarijní člun Černomořské flotily, který pomocí jeřábu těžké kusy trupu vytáhne z moře.

Podzvuková proudová letadla L-39, vyvinutá v někdejším Československu podnikem Aero Vodochody v 60. letech minulého století, se zakrátko stala hlavním cvičným letounem členských států Varšavské smlouvy. V Rusku jsou podle médií i dnes hlavním strojem pro výcvik posluchačů vojenských leteckých učilišť.

Témata:  L-39 Albatros letecké nehody Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy