Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna názvu Makedonie? Tsipras sousední zemi pochválil, hlasování ale čisté nebylo

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras
Foto: kremlin.ru

Za rozhodný krok k ukončení mnohá desetiletí trvajících sporů dnes řecký premiér Alexis Tsipras označil páteční hlasování v makedonském parlamentu, který schválil změnu názvu státu na Severní Makedonie. Pátek byl podle Tsiprase "symbolický a historický den", přestože parlament ve Skopje bude o názvu hlasovat ještě několikrát. Stanovisko bude muset zaujmout i řecký parlament.

"Dnes je pro naší zahraniční politiku symbolický a historický den po pátečním rozhodnutí parlamentu ve Skopje, které otevírá cestu k uzavření historické smlouvy," řekl Tsipras na ceremonii v Aténách, při níž převzal úřad ministra zahraničí.

Post se uvolnil po středeční demisi ministra Nikose Kotziase, který měl v poslední době spory s ministrem obrany Panosem Kammenosem právě kvůli dohodě s Makedonií. Kotzias byl hlavním řeckým vyjednávačem v rozhovorech mezi Aténami a Skopjí, které vedly k červnové dohodě o novém názvu. Kammenos dohodu s Makedonií vehementně odmítá a s Kotziasem se kvůli tomu na schůzi vlády pohádal.

Kammenos kritizoval už v pátek i výsledek makedonského hlasování. "Kdo by si pomyslel, že v Evropě s jejími hodnotami a s její demokracií jsou vězněni ti, kdo nevolí podle instrukcí, a ti, kdo podle nich volí, dostávají dva miliony eur z černých fondů," napsal Kammenos na twitteru. Makedonská vláda jakékoli podplácení politiků popírá.

K prosazení zákona o změně názvu potřebovala vláda premiéra Zorana Zaeva dvoutřetinovou parlamentní většinu, kterou nedisponovala. Po dlouhých debatách se vládním poslancům podařilo získat potřebných osm opozičních kolegů na svou stranu. Kdyby se jim to nepovedlo, hodlal předseda vlády vypsat předčasné parlamentní volby.

Témata:  Alexis Tsipras Makedonie Řecko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy