reklama

Izraelské ministerstvo obrany v prohlášení svůj krok zdůvodnilo tím, že násilí v Gaze se o víkendu zmírnilo a islamistické hnutí Hamás, které v oblasti vládne, se pokusilo omezit protesty.

Lieberman minulou středu nařídil na dobu neurčitou uzavřít pro lidi a zboží dva přechody (Kerem Šalom a Erez) mezi Izraelem a Gazou, což enklávu, která má pak už jen přechod s Egyptem, ještě více izolovalo. Stalo se tak poté, co na obytný dům v jihoizraelském městě Beerševa z Gazy dopadla raketa a poškodila ho. Následně byly do nemocnice převezeny tři osoby a izraelské stíhačky podnikly v Gaze protiútok, a zabily jednoho muže, který chtěl zřejmě odpálit raketu.

Hamás se tehdy od útoku na Izrael distancoval a uvedl, že vítá snahu Egypta zprostředkovat dlouhodobý klid zbraní.

Zatímco Palestinci od konce března u hranice s Izraelem demonstrují proti izraelské blokádě, Hamás v uplynulé době obyvatele Gazy odrazoval od toho, aby se příliš přibližovali k hraničnímu plotu.

Minulou středu Izrael zastavil dovoz paliva určeného pro provoz jediné elektrárny v Gaze. Zda budou dodávky obnoveny, se má v závislosti na bezpečnostní situaci rozhodnout v nadcházejících dnech.