Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelá smrt v Macau: Elitní soudruh se zabil pádem z výškové budovy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Qilei Cai

Čelný představitel Macaa zemřel v sobotu po pádu z vysokého patra budovy, ve které bydlel. Informovala o tom centrální čínská vláda a doplnila, že devětapadesátiletý muž trpěl depresemi, čímž naznačila, že mohlo jít o sebevraždu. Napsala o tom dnes agentura AP.

Čeng Siao-sung stál v čele úřadu, který má na starosti vztahy mezi částečně autonomním regionem Macao a Pekingem. Patřil k elitě komunistické strany. V pátek podle oficiálního sdělení byl ještě v práci.

Zpravodajský server BBC napsal, že nic nenasvědčuje tomu, že by Čeng byl vyšetřován v rámci protikorupčního tažení. Mnoho čínských činitelů vyšetřovaných kvůli korupci nicméně v uplynulých letech zemřelo. Podle oficiálních sdělení spáchali sebevraždu, což ale řada pozorovatelů zpochybnila.

Podobně jako Hongkong, má i poloostrov Macao, který býval portugalskou kolonií, právní systém oddělený od zbytku pevninské Číny. Předsedu výkonné rady Macaa nicméně schvaluje Peking. Ekonomika Macaa je závislá především na hazardních hrách a turismu.

Témata:  Čína sebevražda EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy