reklama

Novinář byl naposledy spatřen 2. října, kdy odešel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu.

Turecko od počátku tvrdilo, že byl Chášukdží na konzulátu zavražděn. Prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že při svém úterním projevu v parlamentu případ detailně osvětlí. Jeho kancelář dnes uvedla, že se Erdogan a americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru shodli, že případ je nutné zevrubně vysvětlit.

Turecký tisk píše, že Chášukdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová je na příkaz úřadu istanbulského guvernéra nyní pod policejní ochranou.

List Hürriyet s odkazem na saúdskoarabský zdroj dnes napsal, že komando, které bylo 2. října na konzulátu, Chášukdžího "škrtilo sedm až osm minut". Tělo pak bylo údajně vyvezeno z konzulátu a předáno "místnímu spolupracovníkovi" v istanbulské čtvrti Sultanahmet. Policie nyní po tomto muži pátrá. Deník Habertürk píše, že tento člověk se snažil mrtvého nikoli rychle pohřbít, ale tělo "zničit".

Forenzní expert Mesut Demirbilek deníku Hürriyet sdělil, že v podobných případech se vrazi většinou snaží mrtvolu zakopat v zalesněných místech nebo hodit do moře. "Pokud bylo tělo rozřezáno a pak vhozeno do moře, bude těžší ho najít," řekl Demirbilek.