Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští vojáci zabili v Gaze čtyři Palestince a 50 zranili

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Izraelští vojáci dnes při palestinských protestech v Pásmu Gazy u hranice s Izraelem zabili čtyři Palestince a nejméně 50 dalších zranili, sdělili palestinští zdravotníci. Mluvčí izraelské armády uvedl, že demonstrace se zúčastnilo asi 10.000 Palestinců, z nichž někteří na izraelské vojáky házeli kamení a další předměty. Vojáci "v nezbytných případech" reagovali ostrou palbou, dodal mluvčí.

Pravidelné protesty Palestinců u hranice s Izraelem se přitom v posledních dvou týdnech obešly bez obětí, připomněla agentura AP.

Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek protestují proti izraelské blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Dosud izraelští vojáci při protestech zastřelili podle agentury Reuters 212 Palestinců, zabit byl jeden izraelský voják.

Pásmu Gazy vládne od roku 2007 radikální hnutí Hamás, které vedlo proti Izraeli tři války. Hamás tvrdí, že protesty budou pokračovat, dokud Izrael blokádu neukončí.

Příměří mezi Hamásem a Izraelem se snaží zprostředkovat Egypt. Egyptští bezpečnostní činitelé podle Reuters už dva týdny jednají s představiteli Izraele, Hamásu a dalších palestinských frakcí.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy