Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská FSB zlikvidovala buňku IS chystající útok

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že v okolí Moskvy zadržela šest členů "hluboce zakonspirované" buňky teroristické organizace Islámský stát (IS).

"Zadržení plánovali teroristické útoky v Moskvě s uplatněním střelných zbraní i podomácku vyrobených výbušných zařízení," citovala agentura Interfax z vyjádření FSB.

Členové buňky podle FSB dostávali pokyny od středoasijských emisarů v Sýrii. Během domovních prohlídek agenti zabavili automatické zbraně, komunikační prostředky se záznamy o přípravě teroristických činů, plánky na výrobu bomb a peníze. Skupina byla financována z ciziny i "prostřednictvím páchání těžkých zločinů", tvrdí FSB.

Rusko od podzimu 2015 vede na podporu svého spojence v Damašku, prezidenta Bašára Asada, vojenské tažení v Sýrii. Do této země zároveň odcestovaly tisíce ruských občanů, hlavně Kavkazanů, a také občanů středoasijských postsovětských republik, aby se připojili k IS.

Témata:  Rusko Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy