Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová, Putin, Macron a Erdogan se sejdou kvůli Sýrii

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V tureckém Istanbulu se dnes ke čtyřstranným jednáním o Sýrii sejdou turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ruský prezident Vladimir Putin, francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. Jednat budou o politickém procesu, který by vedl k ukončení syrské války, a o tom, jak zabránit humanitární katastrofě v syrské provincii Idlib. Ta je poslední opoziční baštou v zemi.

Elysejský palác už dříve oznámil, že francouzský prezident bude při půldenním summitu usilovat o to, aby v Idlibu nadále platil klid zbraní, a zabránilo se tak exodu uprchlíků. Merkelová hodlá jednat zejména o dodržení rusko-turecké dohody o zřízení demilitarizovaného pásma v Idlibu. Prezident Putin bude v Istanbulu podle agentury Interfax hovořit o nastolení podmínek pro návrat syrských uprchlíků a o poválečné rekonstrukci infrastruktury.

Podle rusko-turecké dohody uzavřené v září měly být z vytyčeného území do 10. října staženy těžké zbraně a do 15. října měli prostor opustit bojovníci radikálních a povstaleckých skupin. Zatím byla splněna jen první podmínka. Média minulý týden informovala, že Moskva a Ankara poskytly radikálům v Idlibu odklad.

Rusko-turecká dohoda alespoň prozatím odvrátila hrozbu ofenzivy, kterou připravovala syrská armáda. Boje v Idlibu, kde žijí asi tři miliony lidí, by podle varování OSN znamenaly humanitární katastrofu.

Témata:  Angela Merkelová Erdogan Bilal Vladimír Putin Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy