Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mír v Severním Irsku ohrožen? Kvůli brexitu přišlo další vážné varování

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Vystoupení Británie z Evropské unie znamená ohrožení mírové dohody o Severním Irsku, která před 20 lety ukončila krvavé násilnosti mezi katolíky a protestanty. V rozhovoru s rozhlasovou stanici RTÉ to dnes řekl irský premiér Leo Varadkar. Brexit podle něj také ohrožuje vztahy mezi Dublinem a Londýnem.

"Brexit podkopal Velkopáteční dohodu a poškozuje vztahy mezi Británií a Irskem," řekl premiér. "Všechno, co od sebe vzdaluje komunity v Severním Irsku, ohrožuje Velkopáteční dohodu, a všechno, co od sebe vzdaluje Británii a Irsko, ohrožuje (vzájemné) vztahy," dodal.

Velkopáteční mírová dohoda v roce 1998 ukončila po desetiletí trvající násilí mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku. Podle ní se o vládu v Severním Irsku dělí dvě největší strany - katolická Sinn Féin a protestantská Demokratická unionistická strana (DUP). O tom, že brexit může mírovou dohodu ohrozit, už dříve hovořila i šéfka Sinn Féin Mary Lou McDonaldová.

Británie se nyní snaží s Bruselem vyjednat dohodu o vystoupení z EU, k němuž má dojít 29. března příštího roku. Jednání se momentálně nachází na mrtvém bodě, přičemž kamenem úrazu je zejména složitý problém celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Témata:  Brexit EU Irsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy